22 березня — Всесвітній день води

            Свято Всесвітній день води  відзначають кожний рік 22 березня, починаючи з 1993 року. Вперше ідея необхідності такого дня була висунута на Конференції ООН, що відбулась у Бразилії в 1992 році. Представники ООН повідомили про проблеми навколишнього середовища, де особлива увага приділялася питанням використання води та збереження водних ресурсів. Резолюцію підписали всі члени організації, і з 1993 року він вже офіційно відзначався в усьому світі.

          Традиційно кожний Міжнародний день води присвячується певній темі, так  період з 2018-2028 роки Генеральною асамблеєю ООН (2016) оголошено Міжнародним Десятиріччям дій “Вода для сталого розвитку”.

          Комітетом по водним ресурсам при ООН окреслено основні питання, найбільш актуальні на 2018-2020 роки у сфері використання водних ресурсів:

відсутність доступу до питної води у більш ніж мільярда людей;

прогнозований 20% зростання споживання прісної води в сільському господарстві;

різке збільшення обсягу видобутих підземних вод – більш ніж на 300% за останні 50 років;

зміна клімату тягне за собою перерозподіл поверхневих прісних вод.

          Вода покриває близько 70 % поверхні планети і є не тільки найважливішим ресурсом, але самим головним і незамінним елементом в біосфері Землі. Головним її призначенням є підтримання життєдіяльності біологічних істот і рослин. Від води залежать кліматичні процеси і кількість кисню, що забезпечують життя на планеті.

          У цей день  у всіх країнах світу акцентується увага на дбайливому ставленні до водних ресурсів, адже більше мільярда людей на планеті використовують неякісну воду. Більшість українців споживають воду з поверхневих водних джерел — річок, водосховищ, зокрема з Дніпра забезпечується водою 2/3 населення України. Доступні для широкого використання водні ресурси формуються, в основному, в басейнах Дніпра, Дністра, Сіверського Дінця, Південного і Західного Бугу, Дунаю, а також малих річок Приазов’я та Причорномор’я.

         За результатами багаторічних спостережень потенційні ресурси річкових вод України становлять 209,8 куб. км (разом з р. Дунай), з яких лише 25% формується в межах України, решта надходить з Російської Федерації, Республіки Білорусь, Румунії.

         Найбільша кількість водних ресурсів (58%) зосереджена в річках басейну Дунаю у прикордонних районах України, де потреба у воді не перевищує 5 відсотків її загальних запасів. Найменш забезпечені водними ресурсами південні області України, Донбас, Криворіжжя та Крим.

         Так наприклад, згідно з класифікацією ООН, за запасами води, які формуються на території країни і доступні для використання, Україна є однією з найменш забезпечених країн Європи. За міжнародною класифікацією лише Закарпатська область належить до середньозабезпеченого місцевим стоком регіону (6,3 тис. куб. м на одну людину). Низька забезпеченість в Чернігівській, Житомирській, Волинській та Івано-Франківській областях (3,3-2,0 тис. куб. м), в інших областях – дуже низька і надзвичайно низька (1,98 – 0,12 тис. куб. м на одну людину).

           Ми звикли до присутності води в нашому житті, бо вона завжди є у водопровідному крані в нашій оселі, на робочому місті, в місцях відпочинку, в лікувальних, загальноосвітніх закладах та ін. Але потрібно пам'ятати, що  ресурси води небезкінечні, і наше здоров'є залежить від її кількості і якості.

           КП “Чорноморськводоканал” було створено для вирішення питаня щодо надання послуги з централізованого водопостачання та водовідведення,  очищення стічних вод, також здійснення контролю за якістю питної води, яка надходить споживачам міста Чорноморська та прилеглих населених пунктів (смт. Олександрівка, с. Малодолинське, с. Бурлача Балка, с. Молодіжне, с. Сухий Лиман та іншим споживачам Овідіопольського району). На сьогоднішній день 100% населення нашої громади забезпечені водою.

          В господарському віданні комунального підприємства знаходиться в належному стані і обслуговується водопровідна мережа протяжністю — 230,65 км, каналізаційна мережа протяжністю — 118,54 км, послуги з водопостачання та водовідведення надаються більш як 25559 споживачам.

         В структурі підприємства є  головні складові — виробничо-структурні підрозділи:

дільниця “Водопровід”, яка здійснює обслуговування, ремонт та аварійно-відновлювальні роботи на водопровідній мережі; забезпечує постійне надходження питної води, яка проходить етап знезараження, перш ніж надходить до квартир споживачів,  на “Диоксидній станції знезараження води”;

дільниця з обслуговування каналізаційних мереж (КНС), яка здійснює збір каналізаційних стоків, проводить ремонт та аврійно-відновлювальні роботи на каналізаційній мережі;

дільниця “Очисні споруди” є одним із стратегічно важливих об'єктів, вона необхідна для очищення стічних вод, для ремонту та обслуговування технічних споруд;

відділ “Водозбуту”, який здійснює обслуговування населення і підприємств з продажу  холодної води; бухгалтери відділу проводять нарахування споживачам за спожиті послуги та надають рахунки до сплати, укладають договори на послуги, контролери знімають показання приладів обліку, також контролюють терміни повірки водомірів.

               В 2019 році підприємством виконаний великий об'єм робіт:

виконані проектні та будівельно-монтажні роботи по об`єкту «Капітальний ремонт - заміна водопроводу з встановленням водорозбірного крану в зсувній зоні по вул. Приморській в місті Чорноморськ »; проведені роботи з благоустрою прилеглої території артезіанської свердловини за адресою м.Чорноморськ, вул.Парусна (Героїв Сталінграду),  4-А ; проведена експертиза проекту та частково виконані будівельно-монтажні роботи по “Реконструкції приміщення складу хлору під цех механічного зневоднення осаду каналізаційних очисних споруд м.Чорноморська (за адресою Одеська обл., Овідіопольский район, Дальницька сільська рада, комплекс будівель та споруд №2); перекладено 525 м мереж водопроводу з заміною запірної арматури Ду 100 мм ; замінено три водопровідних насоси на трьох ПНС міста Чорноморська та щит керування насосами на ЦНС та інші роботи.

            Комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” виконує важливу роль — забезпечує потреби населення з водоспоживання, при цьому обов'язковими є безперебійне водозабезпечення, а також суворе дотримання  санітарно-гігієнічних нормативів.

           Наше місто, як і більш ніж 75 % населення України, забезпечується водою з поверхневого природного джерела - з річки Дністер. Для міста Чорноморська джерелом централізованого водопостачання  є покупна питна вода, забір і очищення якої здійснює ТОВ “Інфокс” філія “Інфоксводоканал”. Перед тим як прийти до споживачів, річкова вода проходить декілька технологічних етапів очистки, знезараження та транспортування по мережі водопостачання. Тому, відзначаючи Всесвітній день води, ми повинні пам'ятати і робити все можливе для збереження та покращення якості води для майбутніх поколінь, дбайливо та економно ставитися до води, що тече у нас з крану.