Сучасні вимоги до приладів обліку води

                                Сучасні вимоги до приладів обліку води

         На сьогоднішній день державою врегульовано надання на ринок України та введення в експлуатацію засобів вимірювальної техніки у відповідності до “Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки”, затвердженого   постановою Кабінету Міністрів України  № 163 від 24.02.2016 року  (далі Технічний регламент). Одночасно з вищезазначеним Технічним регламентом діє Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” № 2119-VIII  від 22.06.2017 року та згідно зі ст. 4 розділу 4 “Прикінцеві та перехідні положення” - вузли обліку та їх складові частини, включаючи засоби вимірювальної техніки, що використовуються для цілей комерційного, у тому числі розподільного, обліку комунальних послуг, а також прилади — розподілювачі теплової енергії, сертифіковані компетентним органом держави — члена Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки,Швейцарської Конфедерації, Японії,Австралії, Канади для застосування на території держави, не потребують обов'язкової сертифікації та оцінки відповідності в Україні.
          Який обрати прилад обліку зі споживання холодної води для встановлення в будинку з подальшим прийняттям на абонентський облік? 
Технічним регламентом визначені вимоги до засобів вимірювальної техніки (далі ЗВТ) і процедури відповідності таких засобів, які надаються на ринок України з 15 вересня 2016 року (початок дії постанови з дня офіційного опублікування).
         Дія Технічного регламенту розповсюджується на прилади обліку води (загальнобудинкові та квартирні) і одночасно з цим на ринку України  не можуть бути заборонені або обмежені у використанні прилади обліку води, які надані на ринок України до 15 вересня 2016 року, оскільки стаття 3 Технічного регламенту, подовжує термін експлуатації цих засобів вимірювальної техніки за умови, що вони відповідають вимогам “Технічного регламенту щодо суттєвих вимог до засобів вимірювальної техніки”, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2009 року №332.
                Недоліки  засобів вимірювальної техніки, приладів обліку.
         Прилади обліку води, які представлені на ринку України і не відповідають вимогам Технічного регламенту мають  недоліки, що виявляються під час їх експлуатації:
недостатній  антимагнітний захист, який повинен забезпечувати протидію електромагнітним завадам і не давати можливість вивести з ладу засіб вимірювальної техніки (ЗВТ, прилад обліку спожитих послуг); 
неякісна система обліку послуг, що означає невірне відображення показань водоміра при допустимій похибці вимірювання, яка не повинна перевищувати максимально допустимого значення (в межах від -5 до +5), і якщо значення відмінні від дійсних, то прилад обліку не відповідає вимогам Технічного регламенту щодо точності. 
           За даними нашого підприємства, на теперішній час, Технічному регламенту та  відповідно до вимог ст. 4 розділу 4 “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” № 2119-VIII  від 22.06.2017 року відповідають такі прилади обліку:
      - прилад обліку холодної/гарячої води  “Novator” (Україна);
      - прилад обліку холодної/гарячої води Apator Powogaz (Польща);
      - прилад обліку холодної/гарячої води Sensus (Словаччина).
        Якщо Ви вирішили придбати прилад обліку води  (загальнобудинковий, квартирний) українського виробника, при купівлі необхідно перевіряти наявність  у продавця:
      -  сертифікату відповідності засобів вимірювальної техніки;
      -  метрологічне маркування; 
      -  копію декларації про відповідність Технічному регламенту.
         Купуючи прилади обліку  води, які виготовлені на території держав членів Європейського Союзу - Apator Powogaz  (Польща), Sensus (Словаччина) перевіряйте наявність сертифікату відповідності засобів вимірювальної техніки затвердженого типу. 
        Сподіваємось, що надана інформація для ознайомлення  буде корисною і стане в нагоді споживачам комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.