Вузли комерційного обліку (загальнобудинкові прилади) житлових та нежитлових будівель: оснащення, збереження, витрати на установку

                             Вузли комерційного обліку  (загальнобудинкові прилади) 
                                       житлових та нежитлових будівель: оснащення, 
                                                  збереження, витрати на установку

          Останнім часом до комунального підприємства “Чорноморськводоканал” звертаються споживачі комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення (читачі “Комунального вісника”) з проханням розповісти: які є економічно вигідні шляхи для споживача по встановленню вузла комерційного обліку (загальнобудинкового приладу) з послуг централізованого водопостачання та водовідведення. З цього питання пропонуємо вашій увазі наступну інформацію. 
        В статті “Про житлово-комунальну реформу” газети “Черноморский маяк” (від 06.06.2018 за № 40) ми вже розповіли про нові правила оплати комунальних послуг у зв'язку з введенням комерційного обліку згідно Закону України  “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” № 2119-VIII від 22.06.2017 року (далі Закон) та звернули вашу увагу, що прикінцевими та перехідними положеннями зазначеного Закону передбачено стовідсоткове оснащення вузлами комерційного обліку питної води для житлових будівель - в термін до 2 серпня 2019 року, а для нежитлових будівель — до 2 серпня 2018 року.
        Насамперед споживачу варто пам'ятати, що при оснащенні будівель вузлами комерційного обліку (загальнобудинковими приладами)  та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку необхідно керуватись відповідною проектною документацією з дотриманням будівельних норм і правил порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади. При цьому таке оснащення та відповідна проектна документація не потребує видачі технічних умов виробничо-технічним відділом (ВТВ комунального підприємства “Чорноморськводоканал”) та  погодження з органом місцевого самоврядування. 
        Якщо в термін зазначений Законом будівлі не будуть  оснащені вузлами комерційного обліку з послуг централізованого водопостачання та водовідведення  - буде діяти заборона по  приєднанню будівель до зовнішніх інженерних мереж ( ст.3, п.2 розділ ІІ Закону), а в такому випадку послуги з водопостачання не можуть бути надані. Обладнанню вузлами комерційного обліку підлягають усі вводи зовнішніх інженерних мереж у будівлі, крім випадків, передбачених цим Законом, а місце встановлення вузла комерційного обліку визначається відповідно до будівельних норм і правил.
       Оснащення вузлами комерційного обліку питної води для житлових будівель має право здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж (згідно ст.3 п.3 розділу ІІ вищезазначеного Закону), зокрема  комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” ( або за вибором споживача), яке не  менш як за два місяці має повідомити власників (співвласників) будівлі:
      про намір встановити вузол комерційного обліку;
      вартість встановлення;
      розмір та порядок сплати за послуги зі встановлення. 
      В свою чергу власники (співвласники) будівлі протягом двох місяців мають право повідомити оператору зовнішніх інженерних мереж (комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” ( або за своїм вибором):
про згоду на встановлення вузла комерційного обліку на запропонованих оператором зовнішніх інженерних мереж умовах;
намір погодити з оператором зовнішніх інженерних мереж відмінні від запропонованих умов встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку;
намір самостійно обладнати будівлю вузлом (вузлами) комерційного обліку  в установленному законодавством порядку.
       “Порядок інформування оператором зовнішніх інженерних мереж власників (співвласників) будівлі про намір встановлення вузла комерційного обліку” затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 444 від 6 червня 2018 року на вимогу виконання ч.3 ст.3 розділу ІІ Закону.
        Після того, як вузол комерційного обліку (загальнобудинковий прилад обліку) буде встановлено, він належатиме на праві власності власнику ( стане спільною сумісною власністю співвласників) будівлі та приймається оператором зовнішніх інженерних мереж на абонентський облік протягом 14 календарних днів з дня встановлення або дня отримання виконавцем та оператором звернення власника (співвласників).
        Зауважимо, що відповідальність за збереження і цілісність вузлів комерційного обліку покладається на власника (співвласників) будівлі, в якій вони встановлені, або на іншу особу яка визначена власником у договорі. Обслуговування та заміна  вузлів комерційного обліку - здійснюється оператором зовнішніх інженерних мереж відповідно до цього Закону з урахуванням Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність”.
       Фінансово важливим для споживачів є питання  щодо витрат по оснащенню будівлі вузлами комерційного обліку. Власники (співвласники) будівлі мають можливість обирати, як встановити вузол комерційного обліку:
самостійно (за власні кошти) обладнати будівлю, яка приєднана або приєднується до зовнішніх інженерних мереж: в такому випадку внесок за встановлення вузла комерційного обліку не нараховується;
Законом передбачена можливість прийняття рішення органами місцевого самоврядування про виділення коштів з місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель, які на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж: внесок за встановлення вузлів комерційного обліку споживачами не сплачується;
з допомогою оператора зовнішніх інженерних мереж;
якщо витрати здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж (комунальним підприємством “Чорноморськводоканал”), то вони відшкодовуються споживачами шляхом сплати внеску оператору за встановлення вузла комерційного обліку (п.6 ст.3 розділу ІІ Закону). 
       Доречно споживачу знати, що внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного  обліку - це регулярні платежі, розмір яких визначається окремо для кожної будівлі, і які враховують витрати операторів зовнішніх інженерних мереж, повязаних із встановленням, обслуговуванням та заміною вузла комерційного обліку. У споживача є можливість розстрочувати сплату внесків на протязі  п'яти років або визначити інший строк (за згодою сторін). Для будівлі, де налічується два та більше споживача, внески за встановлення вузлів комерційного обліку розподіляються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 
       Сподіваємось, що надана сьогодні інформація для ознайомлення, буде корисною і стане в нагоді споживачам комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.
                                                         Словник  споживача .

      Вузол обліку - комплекс пристроїв (у тому числі засобів вимірювальної техніки, що відповідають вимогам технічних регламентів), допоміжного обладнання та матеріалів до них,  призначений для вимірювання спожитої теплової енергії та води, а також технічної реєстрації результатів такого вимірювання, включаючи засоби дистанційної передачі результатів вимірювання (за наявності).

      Вузол комерційного обліку - вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом.

     Вузол  розподільного обліку - вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

      Абонентський облік вузла обліку  – процедура реєстрації та періодичний огляд вузлів обліку для використання показань вузлів обліку з метою комерційного або розподільного обліку.

     Оператор зовнішніх інженерних мереж — власник зовнішніх інженерних мереж, а в разі якщо зовнішні інженерні мережі використовуються іншою, ніж власник, особою або є безхазяйними — особа, якій мережі власником передано у користування (управління, господарське відання, оренду, концесію) або яка здійснює фактичне користування такими мережами для транспортуваня відповідно питної води, гарячої води, теплової енергії.