Цікава інженерія Водоочищення: як працює водоочисна споруда.

Цікава інженерія🏢
Водоочищення🚰: як працює водоочисна споруда.
Дізнайтеся все про процес очищення води,  який приносить свіжу, чисту воду у ваш будинок.
Ви, напевно, не дуже замислюєтесь над питанням, звідки береться вода у вашому крані, але є всі шанси на те, що вона потрапила через комунальну очисну станцію. Існують два основні типи очисних споруд: питної води та стічної води. Основним завданням яких є очищення води. Але загалом вихідні станції стоків - це потоки  річки, а вихідні споруди з питною водою - це система розподілу труб у вашому місті.
До відома: наукою доведено, що існують два різні види води: з природних джерел та очищена вода на водозабірних очисних спорудах.
Отже, як саме очисна установка бере брудну річкову воду і перетворює її у чисту воду? Так, завдяки процесам, що включають хімікати та фільтри, з води можна видалити більшість токсинів та небезпечних сполук і вода стає питною.
🚰Вся питна вода буде надходити з природного джерела води, яке, як правило, є прісноводним озером, річкою, криницею, а іноді навіть струмком. Першим етапом обробки є видалення осаджених і розчинених твердих речовин, зважених у воді. Щоб прискорити процес осідання та видалення, у воду додають хімічні речовини, які називаються коагулянтами.
Найпоширеніший коагулянт - це сульфат алюмінію, але це залежить від установки очищення води. По суті, ця хімічна речовина має протилежний заряд від суспендованих твердих речовин, як глини або мули, які потім нейтралізують заряд і дозволяють частинкам злипатися. Тепер, коли тверді речовини у воді можуть почати злипатися, суміш повільно перемішується в басейні для флокуляції, щоб продовжувати утворювати, що називається частинками флоку. Ці частинки флокуляра потім осідають із сумішю у басейні осадження, і чистіша вода тече водоймою. Цей процес є лише першим кроком, і він, головним чином, видалив більші частинки у воді, але деякі більш дрібні частинки все ще можуть залишитися, а також хімічні речовини та бактерії. Після осадження наступним етапом зазвичай - є фільтрація через піщаний фільтр. Піщані фільтри використовуються на початку очищення води, і їх потрібно повсюдно включати в процес очищення, щоб забезпечити стандартний рівень якості очищення.
До відома:  Пісочний фільтр - це по суті те саме, що таз дрібного грубозернистого піску, який фільтрує воду. Можна повністю видалити всі тверді речовини з води, використовуючи лише піщані фільтри, пропускаючи через коагуляцію та флокуляцію. Однак це означає, що пісочний фільтр потрібно буде чистити частіше, знижуючи ефективність очисних споруд. Пісочні фільтри можна встановити двома способами: або вода тече знизу і виходить зверху, або вода надходить зверху і виходить із дна. Кожен представляє свої унікальні проблеми, але типова установка - це приплив біля основи та відтік вгорі з причин ефективності очищення.
Після проходження через піщаний фільтр вода повинна мати чіткість (помутніння) приблизно менше 3(нефелометричні одиниці помутніння (NTU), або будь-який місцевий код для прозорості води). Вода достатньо чиста, але бактерії все ще є.
Завершальним етапом процесу є дезінфекція. Є два основні способи знезараження води, кожен зі своїми плюсами та мінусами. У США основним методом є додавання хлорамінів або сполук на основі хлору. Коли ці хімічні речовини додаються, вони вбивають мікроорганізми, але вони також реагують з будь-яким органічним матеріалом, що залишився у воді. Причина, по якій ви додали хлор на останньому етапі, полягає в тому, що його реакція з органікою може створити побічні продукти дезінфекції, внаслідок чого в кінцевому водному продукті можуть бути канцерогени або інші шкідливі хімічні речовини. Хлор використовується в основному через те, як він вбиває хвороботворні мікроби. Концентрації хлору активно присутні в отриманій питній воді, не даючи збудникам потрапляти у воду з труб або інших джерел забруднення. У більшості міст є коди щодо того, які максимальні та мінімальні рівні хлору повинні бути в пунктах обслуговування по всій водяній мережі.
Окрім хлору, другим найпоширенішим методом є ультрафіолетове випромінювання, озон також може бути використаний. Ультрафіолетове світло просвічується через воду, яка відлякує ДНК бактерій. Це не вбиває їх, але робить неможливим їх розмноження, роблячи їх нешкідливими при попаданні в організм. Єдиним недоліком цього методу є одноразова дезинфекція, тому якщо бактерії потрапляють у систему води після очисної установки, немає ніякого способу зменшити цей ризик. КП “Чорноморськводоканал” для знезараження води використовує діоксид хлору і вода, яка надходить до міста відповідає вимогам ДСанПіН по бактеріологічним показникам.
Тепер, коли вода була відфільтрована та знезаражена, вона готова до закачування в розподільну систему. Постійні тиски 40 фунт/кв.дюйм повинні підтримуватися в системі, щоб запобігти надходженню води в труби в певних високих точках висоти. Якщо вода опуститься нижче певного тиску, її потрібно змити, так як виникає загроза забруднення. 
Одна з найкрутіших речей щодо процесу очищення води - це свобода, яку він надає будівельному інженеру за цим процесом. Поки кінцевим результатом є чиста вода, міста та органи влади, як правило, не дбають про процеси, які ви використовуєте для очищення води. 
Ця стаття в основному була присвячена очищенню питної води, і хоча очищення стічних вод подібне, воно часто включає більш інтенсивні процеси та різні добавки.
Сподіваємось, ви тепер маєте деяке розуміння щодо того, як вода, що надходить з вашого крана, потрапила туди і як вона очистилася. Не забувайте про операторів очисних споруд, які їх підтримують цілодобово, щоб ви кожного дня мали змогу пити холодну очищену воду.
Чиста вода — найкраща інвестиція у здоров'я!