ДО УВАГИ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ, які розташовані у багатоквартирних будинках (де створені ОСББ) і підключені до внутрішньобудинкових мереж

ДО УВАГИ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ, 
які розташовані у багатоквартирних будинках (де створені ОСББ) і підключені до внутрішньобудинкових мереж

Споживачам послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення щодо здійснення розподілу послуг між споживачами (щомісяця) 
та нарахування внесків за обслуговування та заміну загальнобудинкових лічильників (1 раз у квартал)

КП “Чорноморськводоканал” повідомляє юридичним особам, що споживають послуги з внутрішньобудинкових мереж водопостачання та водовідведення ОСББ, про наступне:

Згідно  п.5.2.  Наказу МЖКГ України від 27.06.2008р. № 190, яким затверджено Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, “...вузли комерційного обліку повинні розташовуватись на мережі споживача, як правило, на межі балансової належності мереж виробника та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною будівлі в місці входу водопроводного вводу ...”.

Згідно пункту 4 статті 1 Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” вузол комерційного обліку, тобто загальнобудинковий лічильник, повинен бути обладнаний на окремому інженерному вводі, та на підставі якого проводяться розрахунки за спожиті комунальні прослуги у будинку в цілому.

В пункті 13 Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, затвердженого наказом Міністерства  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства 09.08.2018р. № 206, зазаначено, що вузлами комерційного обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у житлових та нежитлових будівлях.

Вузол комерційного обліку встановлюється на стороні споживача на межі майнової належності у точці приєднання (вводу) до зовнішніх інженерних мереж відповідних внутрішньобудинкових інженерних систем будівлі, а в разі неможливості встановлення - в іншому місці якомога ближче до точки приєднання.

Споживач (юридична особа), який отримує послуги через внутрішньобудинкові мережі багатоквартирного будинку, вважається власником розподільчого (індивідуального) обліку.

Згідно частини 2 статті 14 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” співвласники багатоквартирного будинку (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) самостійно обирають одну з моделей організації договірних відносин. Тобто в будинках ОСББ, які вже обрали модель договірних відносин (колективний споживач), наявність інших договорів є порушенням законодавства, і тому таким юридичним особам необхідно здійснювати розрахунки за послуги водопостачання та водовідведення з ОСББ.

Враховуючи вищенаведене:

 - юридичні особи, які розташовані в будинку ОСББ і споживають послуги через внутрішньобудинкові мережі, розрахунки за послуги здійснюють з ОСББ, згідно їх внутрішніх домовленностей; у з'язку з чим договорні відносини з такими юридичними особами КП “Чорноморськводоканал” розриває;

 - в тому числі, вищеозначені юридичні особи приймають участь в оплаті за послуги за комерційним лічильником (загальнобудинковим) на рівні з усіма мешканцями ОСББ згідно Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 року №315;

 - також юридичні особи обов'язково є учасниками по сплаті внесків за встановлення, обслуговування, заміну загальнобудинкового лічильника;

 - вищеозначені юридичні особи мають право відокремлення від загальнобудинкових мереж, шляхом прямого підключення до комунальних мереж (минуючи загальнобудинкові мережі); порядок підключення до комунальних мереж додатково роз'яснюється службами водоканалу після прямого звернення юридичної особи.