Інформаційна довідка споживачу послуг водопостачання та водовідведення (травень 2021 року), планові роботи.

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА СПОЖИВАЧУ

5 травня 2021 року на перехресті вулиць - проспект Миру та вул.Лазурна (район супермаркету «Таврія») фахівцями водоканалу проводилась запланована заміна старої, непридатної для використання засувки (запірної арматури) на трубі Ду500мм. Про відключення від водопостачання мешканців міста було повідомлено заздалегідь на веб-сайті https://cvk.od.ua/ водоканалу, інтернет-сторінці водоканалу у фейсбуці https://www.facebook.com .

У зв’язку з довготривалою експлуатацією (понад 25 років), стара запірна арматура перестала виконувати свої функції і було прийнято рішення про її заміну. Роль засувки дуже важлива, особливо коли йдеться про комфорт мешканців міста, тому що у випадку виникнення аварійної ситуації саме з допомогою запірної арматури робітники водоканалу зможуть швидко локалізувати невелику ділянку мережі та ліквідувати пошкодження, не припиняючи водопостачання на ціле місто та транспортувати воду на все місто з ЦНС вул.Транспортна,11, або з РЧВ 10000м³.

Так, наприклад, маючи особливості рельєфу місцевості, наше місто розділене на дві зони водопостачання, верхню і нижню. На кожну зону подача води здійснюється окремою насосною станцією. На нижню зону (стара частина міста) подачу води здійснює Центральна насосна станція (ЦНС), яка знаходиться за адресою вул. Транспортна 11, на верхню зону (нова частина міста) вода подається через насосну станцію з РЧВ об'ємом 10000м3, яка була побудована та введена в експлуатацію в грудні 2014р., для поліпшення якості надання послуг, зменшення витрат електроенергії та забезпечення надійного водопостачання міста Чорноморська. Подача води на нижню зону міста здійснюється через резервуари, які розміщені на майданчику ЦНС, мають об'єм 9,0тис.м3. У райони багатоповерхових будинків та сіл вода подається квартальними та локальними насосними станціями.

Робота міської розподільної системи водопостачання характеризується технологічними втратами води, які не перевищують нормативні показники. Втрати води виникають у зв’язку зі зношеністю трубопроводів, що, у свою чергу, спричиняє аварійні ситуації. Для зменшення втрат води передбачено виконати роботи з заміни запірної арматури (засувок).

В ході виконання робіт по заміні засувки були проведені роботи:

- відключення ділянки магістрального трубопроводу, труба Ду500мм по проспекту Миру, вул.Парусна;

- здійснено технологічний скид води з магістрального трубопроводу в самій нижній частині відключеної ділянки - перехрестя проспект Миру/ вул.1 Травня.

Під час виконання планових робіт по заміні вищеозначеної засувки (за адресою - перехрестя вулиць проспект Миру та вул.Лазурна) виникла аварійна ситуація, а саме порив трубопроводу, труба Ду500мм. У зв'язку з цим роботи по ліквідації аварійної ситуації були розпочаті негайно, наслідки аварії ліквідовані, воодопостачання відновлено.