До уваги споживачів КП "Чорноморськводоканал" - зміна цін/тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення у 2021 році (червень)

До уваги споживачів КП “Чорноморськводоканал” Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області:

1.На виконання п.2 розділу II Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обгрунтуванням такої необхідності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 5 червня 2018 року №130, КП“Чорноморськводоканал” повідомляє про намір зміни тарифів на послуги централізованого водопостачання та послуги централізованого водовідведення на 2021 рік.

Структура тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведння на 2021 рік відображена у додатку (розміщено на веб-порталі КП “Чорноморськводоканал”, сторінка Споживача, розділ Тарифи: https://cvk.od.ua/page/3

На сьогоднішній день споживачі послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення сплачують за отримані послуги за тарифами, які встановлені КП “Чорноморськводоканал” рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради №48 від 24.03.2020 року “Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведння комунальному підприємству “Чорноморськводоканал” Чорноморської міської ради Одеської області” в наступних розмірах :

а) на централізоване водопостачання :

споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 8,04 грн./м3 (з ПДВ); (оптові покупці)

споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 17,40 грн./м3 (з ПДВ)

б) на централізоване водовідведення :

споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 7,14грн./м3 (з ПДВ); (оптові покупці)

споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 13,68 грн./м3 (з ПДВ).

Вищезазначені тарифи на централізоване водопостачаня та на централізоване водовідведення було встановлено КП”Чорноморськводоканал” з 01 квітня 2020 року та являють собою тарифи, які було розраховано безпосередньо на 2020 рік.

З метою можливості проведення фінансово-господарської діяльності якісно, в повному обсязі, а також на виконання п.7,8 “Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення”, затвердженого ПКМУ від 01.06.2011 року №869 (із змінами), передбачається щорічне встановлення тарифів на послуги та відповідно і подача документів та розрахунків на плановий рік до 20 серпня поточного року. КП“Чорноморськводоканал” здійснило розрахунки тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на планований 2021 рік із заявою та всіма розрахунками, передбаченими Порядком розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення, затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.09.2018 року №239 та надало до виконавчого комітету Чорноморської міської ради 19.08.2020р. (вих.№1338/07-02). Однак, документи нашого підприємства не було розглянуто (лист від 26.08.2020р. №1-012-2144) внаслідок того, що станом на 19.08.2020 року не було затверджено вартість води філії “Інфоксводоканал” ТОВ “Інфокс” на 2021 рік ( при тому що купівельна вода є основною складовою тарифу на централізоване водопостачання нашого підприємства) та електроенергії та зазначено, що рішення про встановлення тарифів на послуги буде прийнято після встановлення їх вартості. Станом на 19.08.2020 року КП “Чорноморськводоканал” у складі своїх тарифів врахувало купівельну воду у розмірі 5,20 грн./м3 (без ПДВ), тобто планову вартість, яку філія “Інфоксводоканал” подала на встановлення на 2021 рік до держрегулятора.

16.12.2020 року постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2499 філії “Інфоксводоканал” з 01 січня 2021 року встановлено тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, при цьому розмір тарифу для “оптових покупців” складає 5,41 грн./м3 (без ПДВ) або 6,49 грн./м3 (з ПДВ).

З урахуванням вищевизначеного КП “Чорноморськводоканал” здійснило перерахунок раніше поданих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2021 рік в частині підвищення вартості купівельної води, вартості електроенергії, а також з урахуванням збільшення витрат на оплату праці та відповідно відрахувань на соціальні заходи, що пов'язано із підписанням та реєстрацією змін та доповнень до Галузевої угоди ЖКГ на 2017-2021 роки, внесенням змін до постанови КМУ від 01 червня 2011 року №869 в частині формування планованого прибутку та подало на розгляд остаточний розрахунок тарфів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2021 рік 20.05.2021 року №749/07-02.

Розраховані тарифи на 2021 рік на послуги з централізованого водопостачання та централізоване водовідведення для споживачів, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання/водовідведення в порівнянні з діючими тарифами збільшились в середньому на 22,5 % , на що вплинуло:

- збільшення вартості купівельної води з 4,41 грн./м3 (без ПДВ) до 5,41грн./м3 (без ПДВ). Зростання вартості купівельної води складає 22,7%;

- збільшення вартості електроенергії. Так, якщо в діючому тарифі вартість 1кВт/год складає 2,50 грн. (без ПДВ), то на 2021 рік її загальний розмір (за електричну енергію та послугу з розподілу електричної енергії) враховано у розмірі 2,63 грн./ кВт/год. (без ПДВ) з урахуванням індексу цін виробників промислової продукції. Зростання вартості складає 5,2 %;

- збільшення фонду оплати праці внаслідок зміни рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2021 році в порівнянні з 2020 роком (середнє зростання складає 8,2%), а також за рахунок дотримання всіх норм та гарантій, передбачених Галузевою угодою між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Об'єднанням організацій роботодавців “Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України” та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення на 2017-2024 роки” , які враховують у себе і останні зміни від 22.04.2021 року (повідомна реєстрація відбулась 11.05.2021) в частині підвищення з 1 червня 2021 року мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду на 12,5%, збільшення галузевого коефіцієнту (в середньому на 4,4%), збільшенням коефіцієнтів співвідношень по професіям та посадам. Середня заробітна плата, яка врахована у складі тарифів на послуги КП “Чорноморськводоканал” на 2021 рік становить 13723 грн.;

-збільшення відрахувань на соціальні заходи внаслідок збільшення фонду оплати праці;

-збільшення витрат по очисних спорудах підприємства (реагенти, електроенергія) в зв'язку із реконструкцією складу хлору під цех механічного зневоднення осаду, який на даний час працює в тестовому режимі;

-решта статей витрат було враховано з урахуванням нормативних (відкоригованих до фактичних) та фактичних показників попереднього до базового періоду року з урахуванням планових змін на 2021 рік. По деяких матеріальних ресурсах було враховано прогнозний індекс цін виробників промислової продукції на плановий період, визначений відповідно до прогнозу економічного і соціального розвитку України та основних макропоказників економічного і соціального розвитку України, що передбачено Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого ПКМУ №869 від 01.06.2011р. з урахуванням змін;

-збільшення розрахункового прибутку на 1577,2 тис.грн. (з урахуванням ПДВ) тарифу на централізоване водопостачання та на 709,6 тис.грн. (з урахуванням ПДВ) тарифу на централізоване водовідведення, який передбачає у своєму складі як сплату податків (податок на прибуток та дивідендів, пов'язаних із забезпеченням необхідного рівня прибутковості капіталу власників) так і обігові кошти (у розмірі, що не перевищує 4% від повної планованої собівартості), які передбачені проєктом змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого ПКМУ від 01.06.2011 №869 (із змінами), який було опубліковано на сайті Міністерства розвитку громад та територій України 30.04.2021;

- включення до складу тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення втрат КП “Чорноморськводоканал” у розмірі 1495,2 тис.грн. (з урахуванням ПДВ), які виникли протягом періоду розгляду розрахунків діючих тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, їх встановлення, та оприлюднення і враховуються у складі тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення під час наступного перегляду тарифів (тобто тарифів на 2021 рік). Втрати КП“Чорноморськводоканал” у розмірі 1495,2 тис.грн. (з урахуванням ПДВ) було погоджено виконавчим комітетом Чорноморської міської ради Одеської області (лист від 12.05.2020 вих.№1-12-260). 

З урахуванням вищевикладеного, тарифи на послуги з централізованого водопостачання та на послуги з централізованого водовідведення на 2021 рік складають :

а) на послуги з централізованого водопостачання :

- споживачам, які є суб''єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 9,99 грн./м3 (з ПДВ) (оптові покупці). Зростання в порівнянні з діючим тарифом складає 24,3%;

- споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 21,54 грн./м3 (з ПДВ). Зростання в порівнянні з діючим тарифом складає 23,8 %.

б) на послуги з централізованого водовідведення :

-споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 9,03 грн./м3 (з ПДВ)(оптові покупці). Зростання в порівнянні з діючим тарифом складає 26,5%;

-споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 16,56 грн./м3 (з ПДВ), Зростання в порівнянні з діючим тарифом складає 21,1 %;

Загальний розмір планових тарифів на послуги з централізованого водопостачання та на послуги з централізованого водовідведення для населення та інших споживачів, які не є суб'єктами господарювання у сфері комунальних послуг складе 38,10 грн./м3 (з ПДВ ) (21,54 грн./м3+16,56 грн./м3). 

Довідково повідомляємо :

-стосовно порівняння тарифів в різних містах України найбільш коректним є порівняння аналогічних підприємств, тобто тарифи КП “Чорноморськводоканал” повинно порівнювати з тарифами водопровідно-каналізаційних підприємствам у складі тарифів яких враховано купівельну воду. До таких підприємств належать КП“НОВОМОСКОВСЬК ВОДОКАНАЛ”, КП “УМАНЬВОДОКАНАЛ” та КП“БЕРДЯНСЬКВОДОКАНАЛ” .

З 1 січня 2021 року зазначеним підприємствам встановлено тарифи в нвступних розмірах :

КП “НОВОМОСКОВСЬКВОДОКАНАЛ” - 42,98грн./м3 (з ПДВ) ( 20,82+22,16);

КП “УМАНЬВОДОКАНАЛ” - 50,71 грн./м3 (з ПДВ) (29,10+21,61)

КП “БЕРДЯНСЬКВОДОКАНАЛ” - 46,40 грн./м3 (з ПДВ) (25,57+20,83).

Планові тарифи на 2021 рік по КП “Чорноморськводоканал” є значно меншими в порівнянні з тарифами по аналогічних підприємствах, при тому що в їх складі враховано збільшення по деяких складових тарифів, які відбулися у зв'язку із змінами в законодавстві з травня 2021 року. 

Необхідність перегляду тарифів на послуги КП “Чорноморськводоканал” підтверджується і результатами фінансово-господарської діяльності підприємства. Так, результатом роботи підприємства за 1 квартал 2021 року став збиток у розмірі 2401,4 тис.грн.;

- Інформація щодо зміни статей витрат в структурах тарифів додається в вигляді таблиці.

Інформація щодо зміни % витрат в планових (на 2021 рік) тарифах на послуги централізованого водопостачання та на послуги централізованого водовідведення в порівнянні з діючими

ВитратиЦентралізоване водопостачання

Централізоване водовідведення


 

Плановий тариф на 2021р., %Діючий тариф, %Відхилення, гр.2-гр.3Плановий тариф на 2021р., %Діючий тариф, %

Відхилення

гр.5-гр.6

1234567
Електроенергія4,04,5-0,519,920,2-0,3
Купівельна вода43,642,51,1000
Реагенти0,60,7-0,15,241,2
ПММ3,54,6-1,13,04,1-1,1
Ремонти ( господарським та підрядним способами)3,02,90,14,65,3-0,7
Заробітна плата25,325,20,139,137,41,7
Нарахування на зарплату5,65,50,18,68,20,4
Амортизація8,17,80,311,711,10,6
Податки0,20,5-0,33,24,2-1,0
Ініш витрати 6,15,80,34,75,5-0,8
ВСЬОГО100,0100,0 100,0100,0 

3. Додатково повідомляємо, що діючим законодавством у сфері комунальних послуг передбачено щорічний перегляд тарифів на послуги водопостачання та водовідведення всім підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства з метою встановлення економічно-обгрунтованих тарифів та можливістю здійснювати свою господарську діяльність.

4. Зауваження і пропозиції щодо встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2021 рік від фізичних і юридичних осіб, їх об'єднань приймаються протягом 8 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів на офіційному веб-сайті Чорномрської міської ради на :

-електронну адресу підприємства — [email protected];

-по пошті на юридичну адресу підприємства ( м.Чорноморськ, пр.Миру,41-А);

- за телефоном — 5-03-07; 6-02-48.