Відбулося засідання робочої групи з питань міжнародного співробітництва та залучення інвестицій

02 липня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи з питань міжнародного співробітництва та залучення інвестицій, в ході якого обговорювались перспективи можливого співробітництва міста та Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО). Мова йшла про необхідність модернізації очисних споруд міста за рахунок залучення кредитних коштів і грантового фінансування від Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО), а саме: 1млн. 600 тис. євро кредитних запозичень та 200 тис. євро грантових коштів ЄС. Окрім цього, ЄС бере на себе зобов’язання частково компенсувати відсоткову ставку за кредитним договором (з 6% по кредитному договору компенсувати 3%).

Традиційним для Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО) є готовність позичальника до співфінансування (10% від суми проєкту протягом терміну його реалізації).

Ірина Федоренко, інвестиційна радниця Північної Екологічної  Фінансової Корпорації, поінформувала присутніх про юридичний статус НЕФКО, відповідно до якого НЕФКО – міжнародна фінансова організація заснована країнами Північної Європи у 1990, яка надає інвестиції для екологічно сприятливих проектів “зеленого” зростання та кліматичних проектів.

НЕФКО працює в Україні з 2004 року. Портфель проєктів в Україні становить більш ніж 200 проектів (35% усіх проєктів НЕФКО).

Фінансування невеликих та середніх економічно та екологічно привабливих проєктів, що мають демонстраційний ефект та можливості для масштабування.

Серед досягнень НЕФКО (станом на 25.07.2019):

• Більше 100 впроваджених муніципальних проєктів у 79 містах по всій Україні;

• Проекти НЕФКО позитивно вплинули на близько 100 тис. осіб (діти, пацієнти лікарень);

• Більш ніж 400 модернізованих будівель;

• Скорочення викидів CO2 – 95 тис тон/рік;

• Скорочення споживання теплової енергії - 160 тис Гкал/рік;

• Скорочено споживання електроенергії – 55 тис мВтг/рік;

• Інвестовано в муніципальний сектор України: 79 млн. євро кредитів та 45 млн. євро грантів.