Борги за комунальні послуги та штрафи: повноцінно запрацювала система автоматичного арешту коштів на рахунку за борги

Борги за комунальні послуги та штрафи: повноцінно запрацювала система автоматичного арешту коштів на рахунку за борги

Відповідний наказ Міністерства юстиції від 23 березня 2021 року № 1061/5 набув чинності 6 квітня, але в ньому містилася норма про відстрочення на три місяці для того, щоб державні органи встигли підготуватися до введення нової системи. Три місяці минули- 6 липня.

Відтепер, списання коштів з банківських рахунків українців буде здійснюватися на вимогу виконавців. 
Раніше це було можливо тільки при заборгованості за аліменти. Тепер гроші будуть списувати з рахунків за: несплачені штрафи; штрафи за порушення Правил дорожнього руху; борги за комунальні платежі, борги по аліментах.

Згодом до системи автоматичного списання боргів під'єднаються всі банки.

Щоб уникнути списання з рахунків, клієнт повинен самостійно погасити свої фінансові заборгованості.

Це можна зробити у відділенні банку, через онлайн-банкінг або скористатися послугою сервісу «Онлайн будинок юстиції».

Сплатити борг можна в розділі «Послуги/виконавчі провадження», за допомогою системи «Дія», через Автоматизовану систему виконавчого провадження, якщо у боржника є постанова про відкриття виконавчого провадження, яке містить ідентифікатор доступу і QR-код в лівому верхньому кутку документа.

До прийняття згадуваних нормативних актів деякі банки на вимогу виконавця відмовлялися розкривати дані про номери банківських рахунків та залишок коштів на них, обґрунтовуючи свою відмову банківською таємницею. Відтак, надавали лише загальну інформацією про наявність рахунків, повідомляли про недостатність коштів на них тощо.

Процедура автоматизованого арешту коштів боржників на банківських рахунках поширювалася виключно на боржників, які не сплачують аліменти.

У всіх інших випадках виконавці направляли вимогу про надання інформації щодо рахунків боржника та постанову про арешт коштів поштою, що потребувало значних часових і фінансових витрат, адже боржник може відкрити рахунок в будь-якому з діючих українських банків.

Наразі банки зобов’язані надавати державним та приватним виконавцям інформацію стосовно наявності та/або стану рахунків боржника, яка обов’язково має містити номери рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів на них. Вказана інформація не становить банківську таємницю для державних та приватних виконавців.

Крім того, відтепер державні та приватні виконавці мають змогу в автоматизованому режимі направляти банкам постанови про арешт коштів будь-яких боржників, незалежно від виду заборгованості.

При цьому вся процедура відбуватиметься за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження без необхідності направлення паперових запитів до банків.
Втім, аби арешт коштів не став для вас неприємним сюрпризом – існує кілька платформ, на яких можна самостійно перевірити, чи маєте ви борги:

   • Єдиний реєстр боржників; 
   • портал Онлайн-будинок юстиції; 
   • електронний сервіс державних послуг Дія; 
   • Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Також інформація розміщена на сайті Мінюст  https://minjust.gov.ua/news/ministry/koshti-z-bankivskih-rahunkiv-borjnikiv-ne-spisuvatimut-avtomatichno