До уваги споживачів КП "Чорноморськводоканал" - зміна цін/тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення у 2021 році (вересень)

До уваги споживачів КП “Чорноморськводоканал” Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

КП “Чорноморськводоканал” вже попередньо повідомляло про намір зміни тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2021 рік. Вдруге інформуємо споживачів нашого підприємства щодо наміру зміни тарифів на 2021 рік. 

На сьогоднішній день споживачі послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення сплачують за отримані послуги за тарифами, які встановлені КП“Чорноморськводоканал” рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради №48 від 24.03.2020 року “Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведння комунальному підприємству “Чорноморськводоканал” Чорноморської міської ради Одеської області” в наступних розмірах :

а) на централізоване водопостачання :

споживачам, які є суб''єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 8,04 грн./м3 (з ПДВ); (оптові покупці)

споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 17,40 грн./м3 (з ПДВ)

б) на централізоване водовідведення :

споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 7,14грн./м3 (з ПДВ); (оптові покупці)

споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 13,68 грн./м3 (з ПДВ).

В попередній інформації підприємством був заявлен намір на встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для всіх споживачів (крім “оптових покупців”) у розмірі 38,10 грн./м3 (з ПДВ), які було розраховано з урахуванням розрахункового прибутку. Рост в порівнянні з загальним розміром діючих тарифів 7,02 грн./м3 (з ПДВ) або 22,6%.

Однак, розуміючи, що питання підвищення тарифів викликає соціальну напругу, плановані тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на 2021 рік було переглянуто в бік зменшення за рахунок вилучення зі складу тарифів всього прибутку, внаслідок чого плановані тарифи збільшено не на 7,02 грн./м3 (з ПДВ), а на 4,98 грн./м3 (з ПДВ) та склали :

а) на централізоване водопостачання :

споживачам, які є суб''єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 9,45 грн./м3 (з ПДВ); (оптові покупці)

споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 20,40 грн./м3 (з ПДВ)

б) на централізоване водовідведення :

споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 8,55 грн./м3 (з ПДВ); (оптові покупці)

споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення — 15,66 грн./м3 (з ПДВ)

Таким чином, загальний розмір планованих тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення на 2021 рік складає 36,06грн./м. (з ПДВ) ( 20,40+15,66). 

Зростання планованих тарифів на послуги в порівнянні з діючими на 4,98грн./м3 (з ПДВ) відбулось за рахунок :

- 1,53 грн./м3 (з ПДВ) - підвищення з 01.01.2021 року вартості купівельної води на 22,7%., з 5,29 грн./м3 (з ПДВ) до 6,49 грн./м3 (з ПДВ). КП “Чорноморськводоканал” не має власного водозабору, тому купує воду за “оптовим тарифом” у філії “Інфоксводоканал” ТОВ “Інфокс”, при цьому витрати на придбання води у складі тарифу на послугу з централізованого водопостачання складають 43,6%;

-0,45 грн./м3 (з ПДВ) - збільшення вартості електроенергії на 5,2% з 2,50грн./кВт/год (з ПДВ) до 2,63 грн./кВтгод (з ПДВ) та збільшення споживання по підрозділу “Очисні споруди” в зв'язку з реконструкцією складу хлору під цех механічного зневоднення осаду. В структурі планованого тарифу на водопостачання витрати на електроенергію складають — 4,0%, а в водовідведенні — 19,9%;

- 2,34 грн./м3 (з ПДВ)- збільшення витрат на оплату праці та відрахування на соціальні заходи. Загальне зростання складає 21%, в т.ч. за рахунок збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на 2021 рік на 8,2%,, а також за рахунок змін в оплаті праці згідно з Галузевою угодою на 2017-2024 роки в частині збільшення з 01.06.2021р. мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду , а також збільшення галузевого коефіцієнту, що в цілому по року склало 12,8%. Витрати на оплату праці в тарифі на водопостачання складають 25,3%, в тарифі на послугу з централізованого водовідведення — 39,1%;

- 0,66 грн./м3 (з ПДВ) — зростання амортизаційних відрахувань, пов'язаного з поліпшенням та введенням в експлуатацію об»єктів, реконструкції мереж водопроводу (вул.Березова, с.Молодіжне), технічного переоснащення системи донної аероції, тощо, а також за рахунок передачі до статутного капіталу водопровідних та каналізаційних мереж Чорноморської міської ради. Звертаємо увагу на те, що амортизаційні відрахування у складі тарифів на послуги є їх інвестиційною складовою та зобов'язані бути направлені на виконання заходів інвестиційної програми, пов”язаної із будівництвом, реконструкцією, капітальним ремонтом основних засобів. Амортизаційні відрахування в тарифі на послугу з централізованого водопостачання займають 8,1%, в тарифі на послугу з централізованого водовідведення — 11,7%;

-0,28 грн./м3 (з ПДВ)- збільшено витрати на реагенти по послузі з централізованого водовідведення в зв'язку з реконструкцією очисних споруд, які потребують сучасного технологічного процесу знезараження стічних вод згідно з вимогами ДсанПіНУ. Витрати на реагенти в тарифі на послугу з централізованого водопостачання займають 0,6%, в тарифі на послугу з централізованого водовідведення — 4,0%;

-0,13 грн./м3 з ПДВ) — витрати на ремонти, які включають виключно поточні ремонти (господарським та підрядним способами). Збільшення витрат на поточні ремонти пов'язано із зносом об'єктів основних фондів, в т.ч.мереж, який по послузі водпостачання складає 49%, внаслідок чого зростає аварійність, особливо стальних мереж. Витрати на поточні ремонти в тарифі на послугу з централізованого водопостачання займають 3,0%, в тарифі на послугу з централізованого водовідведення — 4,6%.

-інші витрати підприємства у планованих тарифах зменшено в порівнянні з діючими на 0,41 грн./м3 (з ПДВ), в т.ч. і за рахунок вилучення зі складу тарифів всього прибутку. 

Крім того, повідомляємо, що діючим законодавством у сфері комунальних послуг передбачено щорічний пергляд тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, оскільки плановані тарифи розраховуються на період тривалістю 12 місяців та подаються на встановлення щороку до 20 серпня, що передбачається п.7, 8 “Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення”, затвердженого ПКМУ від 01.06.2011р. №869 (із змінами). Розрахунки та підтверджуючі документи на встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2021 рік були подані нашим підприємством до виконавчого комітету ЧМР 19.08.2020 року. Крім того, тарифи повинні відшкодовувати у повному обсязі витрати, які підприємство несе при наданні послуг водопостачання та водовідведення.

На сьогоднішній день в Україні повноваження по встановленню тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення покладено на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (держрегулятор), а також на органи місцевого самоврядування. При цьому своїм ліцензіатам держрегулятор щороку своєчасно переглядає тарифи, наприклад, на 2021 рік вони встановлені з 01 січня поточного року.

Довідково повідомляємо, що тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення нашого підприємства не є найвищими. Порівнювати необхідно виключно аналогічні підприємства, оскільки у кожного підприємства своє постачання води (або є власний водозабір, артезіанські свердловини або вода купується у інших підприємств), наявні очисні споруди на підприємстві або стоки очищуються іншими суб'єктами господарювання Крім того, на тарифи впливають і обсяги реалізації послуг, оскільки чим більше реалізація послуг, тим нижчими будуть тарифи.

Наведемо приклад тарифів, аналогічних нашому підприємств(які купують воду у іншого суб'є кта господарювання, які їм встановлено з 1 січня 2021 року, а саме:

КП “НОВОМОСКОВСЬКВОДОКАНАЛ” - 42,98грн./м3 (з ПДВ) ( 20,82+22,16);

КП “УМАНЬВОДОКАНАЛ” - 50,71 грн./м3 (з ПДВ) (29,10+21,61)

КП “БЕРДЯНСЬКВОДОКАНАЛ” - 46,40 грн./м3 (з ПДВ) (25,57+20,83).

Плановані тарифи на 2021 рік по КП “Чорноморськводоканал” є значно меншими в порівнянні з тарифами по аналогічних підприємствах, при тому що в їх складі вже враховано збільшення по деяких складових тарифів, які відбулися у зв'язку із змінами в законодавстві з червня 2021 року.

В порівнянні з діючими тарифами на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в м.Одеса, плановані тарифи КП “Чорноморськводоканал” є на 6,04 грн./м3 (з ПДВ) більшими (в м. Одеса діють тарифи загальний розмір яких складає 30,02 грн./м3), що є меншим ніж вартість 1 м3 купівельної води, який на сьогодні скдадає 6,49грн./м3(з ПДВ).

Не встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення призводить до збитковості підприємства, яка тягне за собою не викононання зобов'язань, як зареєстрованого на Україні суб'єкта господарювання, а також до неможливості в повному обсязі розраховуватись з основними контрагентами за воду, електроенергію, тощо, яка може призвести до відключення міста Чорноморська від води.

Додаток - структура планованих тарифів КП “Чорноморськводоканал” на 2021 рік — посилання на файл на сайті підприємства https://cvk.od.ua/, розділ Тарифи: https://cvk.od.ua/page/3.