Інформація споживачу послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, щодо встановлення тарифів у 2022 році

В зв'язку з чисельними запитами споживачів щодо наміру зміни тарифів у 2022 році на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення КП“Чорноморськводоканал” повідомляє:

04.01.2022 року на сайті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (крім того і на сайті КП “Чорноморськводоканал”) було оприлюднено інформацію про намір зміни тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які розраховані на 2022 рік. При цьому тарифи на послугу з централізованого водопостачання на 2022 рік було розраховано як з встановленням вузлів комерційного обліку води (згідно з додатком 2), так і без встановлення вузлів комерційного обліку води (згідно з додатком 1). 

На таке розділення тарифів на послугу з централізованого водопостачання вплинули вимоги Закону України від 22.06.2017 №2119-VIII “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” із внесеними змінами, яким передбачено зобов'язання водопостачальних організацій оснастити будівлі вузлами комерційного обліку води до 1 серпня 2022 року. Звертаємо увагу, що вузол комерційного обліку - вузол обліку, що забезпечує загальний обсяг споживання комунальної послуги у будівлі. Квартирні ж прилади обліку являються вузлами розподільного обліку, які забезпечують індивідуальний облік споживання послуги і на сьогоднішній день відповідальність по оснащенню квартири вузлом розподільного обліку лежить безпосередньо на власнику квартири.

З урахуванням виконання норм вищезазначеного Закону, було розроблено зміни, що вносяться до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги”, проєкт яких було оприлюднено на сайті Міністерства розвитку громад та територій України. Відповідно до зазначеного проєкту змін тарифи на послугу з централізованого водопостачання диференціюються в частині інвестиційної складової, яка пов'язана з придбанням та оснащенням будівель вузлами комерційного обліку води. При цьому джерелом фінансування інвестиційної складової, пов'язаної з придбанням та оснащенням будівель вузлами комерційного обліку води, є складова частина планованого прибутку, що включається до тарифів на централізоване водопостачання. 

Таким чином, КП “Чорноморськводоканал” 24.12.2021 року було подано до органу місцевого самоврядування розрахунки тарифів на 2022 рік, які по послузі з централізованого водопостачання диференціюються (з встановленням вузлів комерційного обліку води та без встановлення вузлів комерційного обліку води), а по послузі з централізованого водовідведення для кінцевих споживачів (крім оптових покупців) в одному розмірі, зі сподіванням якнайшвидшого затвердження проєкту змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, при вже існуючих вимогах Закону. 

В зв'язку з тим, що на сьогоднішній день проєкт змін не затверджено, КП“Чорноморськводоканал” повідомляє, що на встановлення лишаються тільки тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які в інформації про намір зміни тарифів відображено в додатку1 та їх загальний розмір складає 41,79 грн./м3(з ПДВ) (22,14 грн./м3- водопостачання + 19,65 грн./м3-водовідведення). 

Після затвердження проєкту змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення КП “Чорноморськводоканал” буде змушено знову звернутися до органу місцевого самоврядування з приводу встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання з встановленням вузлів комерційного обліку води.

Крім того, додатково повідомляємо, що тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення встановлюються щорічно (про що підприємство постійно повідомляє при черговій подачі розрахунків з посиланням на нормативну базу) з метою відшкодування економічно-обгрунтованих витрат. На сьогодні КП”Чорноморьскводоканал” застосовує тарифи, які були встановлені рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради від 24.03.2020 №48 безпосередньо на 2020 рік у загальному розмірі 31,08грн./м3(з ПДВ). На 2021 рік (при неодноразовому зверненні про намір зміни тарифів на 2021 рік) нашому підприємству тарифи встановлені не були.