22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів (Міжнародний день води)!

Щороку 22 березня у світі відзначається Всесвітній день води. Ідея його проведення вперше проголошена на Конференції ООН з охорони довкілля та розвитку, яка відбулась у 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

Вода необхідна людям. І хоча 70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% – це солона вода. Із 2,5% прісної води, що залишилися, майже 68,7% — замерзла вода крижаних гірських капелюхів і льодовиків. Лише один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети є доступним для використання людиною. Сьогодні понад 663 млн осіб не мають джерел питної води поблизу проживання, а 2,2 млрд осіб не мають доступу до безпечної води.

У 20 столітті використання води збільшилося у 6 разів та більш ніж у двічі перевищує темпи приросту населення. У розвинених країнах до 30% запасів прісної води губляться через витоки, а в деяких великих містах втрати можуть досягати 70%.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для довкілля та розвитку суспільства.

Вода є нашим найдорожчим природним ресурсом, що потребує відповідального та дбайливого відношення! Кліматичні зміни у водній сфері вже незворотні, тому від кожного з нас залежить, як у подальшому ми будемо використовувати та зберігати водні ресурси!

Не будьте байдужими до свого майбутнього!