Адміністративні правопорушення у житлово-комунальній сфері

               Адміністративні правопорушення у житлово-комунальній сфері

           Споживачам комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення  з попередніх статей Комунального вісника вже відомо, що з 02.08.2017 року  діє Закон України  “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” №2119-VIII від 22.06.2017 року (далі Закон). В ч. 5  розділу ІV Прикінцевих та перехідних положень Закону, зазначено про необхідність внесення змін до законодавчих актів України в частині адміністративних правопорушень в житлово-комунальній сфері. 
         На теперішній час статею 103-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачено - за самовільне використання з корисливою метою питної води без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків, або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, а так само інші порушення правил користування питною водою — тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб від 30 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (неоподатковуваний мінімум доходів становить 17,00 грн).
          Статею 103-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, якщо приєднання будівель до зовнішніх водопровідних мереж ( крім мереж систем автономного водопостачання) без оснащення вузлами обліку будівель і приміщень — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.   За самовільний демонтаж, умисне знищення, пошкодження, розкомплектування, інше несанкціоноване втручання в роботу вузла комерційного обліку питної води — загрожує накладення штрафу на громадян від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 200 до 250 неоподатковуваних доходів громадян. 
            Якщо споживачем створено перешкоди для доступу представника суб'єкта господарювання, який забезпечує експлуатацію та обслуговування відповідних зовнішніх інженерних мереж, виконавця комунальної послуги або іншої особи, що здійснює розподіл обсягів відповідної комунальної послуги, до вузла комерційного обліку відповідно до Закону — таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від 200 до 250  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
          В світлі вищеозначених правопорушень, у разі їх виявлення, та враховуючи інтереси Чорноморської територіальної громади - за необхідності підвищувати ефективність запобіганню адміністративних правопорушень, було прийнято рішення № 258 від 26.07.2018 р. виконавчим комітетом Чорноморської міської ради Одеської області про надання повноважень посадовим особам виконавця комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення на складання протоколів про адміністративні правопорушенн, які зазначені в статтях 103-1, 103-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.