Про житлово-комунальну реформу

                                          Про житлово-комунальну реформу

           З ціллю реалізації та впровадження житлово-комунальної реформи пропонуємо вашій увазі наступну інформацію, яка внесе істотні зміни у взаємовідносини між комунальним підприємством “Чорноморськводоканал” та споживачами комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.

          З 02.08.2017 року діють нові правила оплати комунальних послуг у зв'язку з введенням комерційного обліку згідно Закону № 2119-VIII “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. Закон регулює відносини, щодо комерційного обліку послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, розподілу між споживачами обсягу спожитих послу; встановлення, обслуговування, заміни вузлів обліку; формування та надання споживачам рахунків на оплату комунальних послуг; забезпечення споживачів обліковою інформацією.

         Нововведення в Законі стосуються виконавців комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення співвласників багатоквартирних будинків та власників приватних житлових будинків (споживачів комунальних послуг). Комерційний облік комунальних послуг передбачає встановлення вузлів комерційного обліку (загальнобудинкові прилади обліку) та вузлів розподільного обліку (індивідуальний прилад обліку) відповідної комунальної послуги, що забезпечує загальний облік її споживання, згідно з показаннями його засобів вимірювальної техніки. 

          Співвласники багатоквартирних будинків (власники квартир), власники приватних будинків мають право за згодою на встановлення вузла комерційного обліку з оператором зовнішніх інженерних мереж (з виконавцем послуг з централізованого водопостачання та водовідведення ), що забезпечить загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі або можуть встановити самостійно за власний рахунок в терміни передбачені Законом:

нежитлові приміщення - протягом 1 року ( до 02 серпня 2018 року),

житлові будівлі - протягом 2 років з дня вступу в силу Закону (до 02 серпня 2019 року).

         Якщо оснащення будівлі вузлами комерційного обліку проведено виконавцем комунальної послуги (оператором зовнішніх інженерних мереж), то витрати відшкодовуються співвласниками багатоквартирних будинків (власники квартир), власниками приватних будинків, шляхом сплати внеску. Розмір внеску за встановлення загальнобудинкового приладу обліку визначається окремо для кожної будівлі. Для зменшення фінансового навантаження власників (співвласників) багатоквартирного будинку у зв'язку з встановленням або заміною вузла комерційного обліку (загальнобудинкового приладу обліку), а також надання послуг по обслуговуванню - Закон передбачає сплату внесків розстрочувати на п'ять років.

         Тим співвласникам багатоквартирних будинків, приватних будинків в яких відсутні вузли розподільного обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, де налічуються два та більше споживачів, рекомендовано встановити індивідуальні прилади обліку.

        Важливим аспектом в житлово - комунальній реформи є Закон України “Про житлово-комунальні послуги” № 2189-VIII від 09.11.2017 р. Комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” доводить до відома всіх споживачів комунальних послуг, що вже наступного місяця — з 10.06.2018 р. вступає в дію Закон України “Про житлово-комунальні послуги” № 2189-VIII від 09.11.2017, яким передбачено для споживачів послуг з водопостачання та водовідведення різні моделі організації договірних відносин (на вибір), щодо надання комунальних послуг споживачам:

         Співвласник багатоквартирного будинку, власник приватного житлового будинку має право укласти індивідуальний договір згідно якого комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” надаватиме послуги, а споживач сплачуватиме за:

   - послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

   - абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування приладів, що забезпечують індивідуальний облік споживання послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку;

   - обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, які забезпечують надання такої послуги, що визначається договором між виконавцем та співвласниками.

       Колективний договір - укладається за рішенням співвласників та від імені кожного співвласника багатоквартирного будинку Управителем або іншою уповноваженою особою ( в тому числі одним із власників квартири) з виконавцем комунальних послуг — КП “Чорноморськводоканал”.

       У вартість комунальних послуг, що надаються виконавцем за колективним договором про надання комунальних послуг не входить плата за абонентське обслуговування та плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку. Технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, здійснюються співвласниками чи залученими уповноваженими на виконання таких робіт особами за рахунок співвласника. 

      Договір з колективним споживачем — укладається з об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) або іншою уповноваженою особою, яка об'єднує всіх співвласників такого будинку. У випадку укладення договору про надання комунальної послуги ОСББ, як з колективним споживачем такий договір укладається з виконавцем комунальної послуги об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку від власного імені. Умови укладання та виконання такого договору, також відносини між колективним споживачем та індивідуальними споживачами регулюються статутом такого ОСББ та рішеннями його уповноважених органів управління. 

       Індивідуальний договір (за замовчуванням) — укладається з кожним власником (співвласником) у випадку не прийняття рішення про вибір вищезазначених моделей договірних відносин.

      Плата виконавцю комунальних послуг по індивідуальному договору за замовчуванням складається з:

      плати за комунальні послуги, які розраховуються виходячи з розміру затверджених тарифів;

     плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України.

       Не включається в оплату виконавцю комунальних послуг плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, які забезпечують поставку комунальної послуги. Технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем здійснюються співвласниками за свій рахунок.

       Послуги з водопостачання та водовідведення сплачують по загальнобудинковим показанням без врахування витрат води виконавця, юридичних осіб та фізичних-осіб підприємців, які є власниками або орендаторами приміщень в цьому будинку та сумарних витрат води по показанням всіх квартирних приладів обліку. Різниця між загальнобудинковим (комерційним) і квартирним (розподільним) приладом обліку розподіляється серед споживачів, які не мають квартирних приладів обліку комунальної послуги, та споживачами, які не зняли і не передали свідчення квартирного приладу обліку виконавцю в термін передбачений договором.

       Від того яку модель договору ви оберете залежить структура та розмір плати за послуги водопостачання та водовідведення для жителів багатоквартирного будинку та юридичних або фізичних осіб, які є власниками (співвласниками) нерухомого майна в багатоквартирному будинку.

      Статею 13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” передбачено докладну процедуру укладання договорів про надання комунальних послуг строком на 1 рік. І якщо за один місяць до закінчення строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважатиметься продовженим на черговий однорічний строк. А от у разі якщо споживачі вирішили припинити дію договору, їм достатньо буде за 1 місяць до його завершення попередити виконавця комунальних послуг про відмову від договору.