Плата за абонентське обслуговування за індивідуальними договорами

                  До відома споживачів комунальних послуг з централізованого

                                         водопостачання  та   водовідведення 

          Комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” Чорноморської міської ради Одеської області, виконавець послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, доводить до відома споживачів комунальних послуг, що введення в дію Закону України “Про житлово-комунальні послуги” № 2189-VIII від 09.11.2017 р. (далі Закон) частково відтерміновано до 1 травня 2019 року.

         Не пізніше, як протягом одного року з дня введення в дію вищезазначеного Закону (до 1 травня 2020 року) співвласники багатоквартирних будинків, не залежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком - зобов'язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення згідно з частиною 1 статті 14 Закону, а виконавці комунальних послуг — укласти із такими співвласниками договори про надання комунальних послуг відповідно до обраної моделі організації договірних відносин (про види договорів розповідали в Комунальному віснику газети “Чорноморський маяк” № 40 від 06.06.2018р.)

         Частиною 3 статті 14 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” № 2189-VIII від 09.11.2017 р. визначено, що до оплати виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором входить плата за абонентське обслуговування при наданні послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України і залежатиме, у т.ч., від рівня мінімальної заробітної плати. Зміна граничного розміру абонентської плати відбуватиметься автоматично залежно від зміни мінімальної заробітної плати.

        Відповідно до Закону плата за абонентське обслуговування — це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат виконавця, пов'язанних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги.

        Виходячи з вищезазначеного - плата за абонентське обслуговування формується виконавцем комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення за фактичними витратами виконавця послуг у розрахунку на 1 споживача/місяць та застосовується :

  - до споживачів багатоквартирного будинку;

  - за умови укладення із споживачами індивідуальних договорів (у т.ч. індивідуального договору за замовчуванням);

  - у розмірі визначеному виконавцем комунальних послуг (згідно з наказом по підприємству), але не більше ніж граничний розмір плати за абонентське обслуговування, визначений Кабінетом Міністрів України.

        Комунальне підприємство “Чорноморськводоканал” й надалі надаватиме роз'яснення, в межах чинного законодавства, з питаннь житлово-комунальних послуг. Підприємство тісно співпрацює зі споживачами в плані надання інформації, і не лише за вимогою (по запитам на отримання публічної інформації), також публікує статті в газетах, висвітлює на веб-сайтах з тією ціллю, що в сьогоденні дуже важливо бути інформаційно обізнанним в законодавчих актах і мати змогу усвідомлено зробити вибір стосовно моделі організації договірних відносин. (читайте продовження Комунального вісника в наступних номерах газети “Чорноморський маяк”).