Комерційний облік та вчасне надання показників розподільних (квартирних) лічильників

Комерційний облік та вчасне надання показників розподільних (квартирних) лічильників

Шановні мешканці багатоквартирних будинків м.Чорноморська, нагадуємо Вам, що нормами Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” передбачено проведення розрахунків зі споживачами багатоквартирних будинків(за послуги водопостачання) з урахуванням показників вузла комерційного обліку (далі ВКО) холодної води.

Для багатоквартирного будинку вузлом комерційного обліку холодної води є загальнобудинковий лічильник, при цьому, вузлом розподільного обліку вважається квартирний (індивідуальний) лічильник. 

В місті Чорноморську всі багатоквартирні будинки обладнані загальнобудинковими лічильники за кошти “Програми про виділення коштів з місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель міста Чорноморська” 2019 року та за рахунок власної Інвестиційної програми на 2020р.

Виконуючи норми Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водоспоживання” та Постанови Кабінету Міністрів України №690 від 05.07.2019 “Про затвердження правил надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення” у місті забезпечено загальний облік споживання відповідної комунальної послуги вузлом комерційного обліку. Розподіл обсягів послуги між споживачами здійснюється відповідно до “Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг”.

Для повноцінного обліку послуги у всіх споживачів у квартирах мають бути встановлені індивідуальні (квартирні) лічильники води. Малозабезпеченим мешканцям громади можуть бути встановлені квартирні лічильники води за бюджетні кошти за особисто наданою заяв (та копії паспорту і коду) до міського абонентського відділу водоканалу (проспект Миру, 41-а, каб. №203).

КП “Чорноморськводоканал” зобов’язане проводити розрахунки за спожиту воду у багатоповерхових будинках з урахуванням показників ВКО холодної води та здійснювати розподіл послуг відповідно до Закону України “Про комерційний облік”. Водоканал здійснює розподіл послуг з 1 листопада 2020р. Наразі розрахунок розподілу послуги залежатиме від 100%-го встановлення у приміщеннях житлових та нежитлових індивідуальних лічильників та розподілятиметься між всіма споживачами пропорційно спожитому об'єму холодної води будинком. Пунктом 30, Постанови №690 визначено - плата за послугу розраховується виходячи з розміру тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного та розподіленого відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Пам’ятаємо, що за наявності в будинку квартир не оснащених індивідуальними лічильниками, вся різниця (небаланс) між показами ВКО холодної води та сумарним водоспоживанням споживачів за показниками квартирних лічильників розподіляється між споживачами, квартири яких не обладнані квартирними лічильниками пропорційно до кількості осіб.

Споживачі, які не встановили лічильники та раніше сплачували за встановленими нормами (на сьогодні законодавчо не передбачена ця норма) — вся різниця по будинку буде розподілятися на них.

Споживачі, які мешкають в гуртожитках, розподіл по спожитій воді здійснюється відповідно показань ВКО холодної води до кількості зареєстрованих осіб.

Причинами небалансу можуть бути, зокрема:

- неодночасність подання показників мешканцями,

- не повноцінний облік за індивідуальними лічильниками (згідно з технічними паспортами виробників водомірів лічильники мають допустимі похибки під час вимірювання обсягу спожитої води),

- стан внутрішньобудинкових водопровідних мереж і т.д.;

- недійсні відомості про кількість людей, які фактично користуються послугою за адресою;

- не повірені прилади обліку комунальних послуг.

Зважаючи на вищевикладене, рекомендуємо надавати показники індивідуальних лічильників максимально наближено до розрахункової дати(останній день місяця), при цьому ідеальним варіантом буде подання показів мешканцями з 25 числа по останній день розрахункового місяця. Відповідно до законодавства споживачам, які не надали на кінець розрахункового періоду показники розподільних лічильників води, проводитиметься нарахування по середньому обсягу споживання за попередні 12 місяців з урахуванням корегуючого коефіцієнту, який приміняють на період воєнного стану. 

Тому вкрай важливо вчасно надавати фактичні показники приладів обліку холодної води.

Для наших споживачів наявними є способи подання показників:

на сайті підприємства: https://cvk.od.ua/

e-mail: [email protected], cvk2019 @ukr.net,

чат-бот в Телеграм-каналі: https://t.me/cvk_od_bot 

Телефоном та у viber:

міський відділ (04868)5-03-15, 050-490-49-90 

приватний відділ (04868)5-03-14, 050-155-49-90 

промисловий відділ (04868)5-03-53, 050-188-49-90 

У Поштові скриньки, для надання показників лічильників, що знаходиться на другому поверсі Водоканалу (проспект Миру, 41-а) та у сільських, селищних адміністраціях: с.Малодолинське, с.Бурлача Балка, смт. Олександрівка. 

Шановні споживачі послуг, ви можете скористатися онлайн сервісами при оплаті на сайті КП “Чорноморськводоканалу” (https://cvk.od.ua) розміщені такі платіжні системи:

Ощад 24/7, ГЕРЦ, MTB BANK, portmone.com, Privat 24, City24 та терміналами самообслуговування (без комісії банку), встановленими за адресами: проспект Миру, 41-а, вул.Торгівельна 2-а; вул. Олександрійська, 2-б;

✅в чат-боті в Телеграм-каналі https://t.me/cvk_od_bot (сплатити за рахунком);

✅також можна сплатити у відділеннях Укрпошти міста та сіл громади, 

При оплаті вірно вказуйте інформацію абонента (особовий рахунок, П.І.Б., адресу), для зарахування оплати саме на Ваш особовий рахунок.